Pui cubanez, revoluționar, cu orez

pui cubanez cu legume

Nu știu cât de cubaneză e rețeta asta simplă și rapidă de pui cu orez. Cel care mi-a dat-o spune că e mâncarea națională de acolo și că e singurul lucru pe care și-l amintește după o noapte de beție cu Lidero Maximo. Însă chiar dacă nu-i secretul longevității lui Fidel, puiul cu orez este delicios, o adevărată revoluție pe masa ta.

Mai întâi iei carnea de pui, o tai în bucăți și o rumenești mai dietetic, pe tigaia grătar, cât să facă zburătoarea dungi arămii.

Combini apoi într-o cratiță puiul, ceapa, ardeiul verde și roșia tăiate după inspirația fiecăruia. Le dai două minute să se împrietenească, apoi aromezi cu sos de roșii, boabe de piper proaspăt zdrobite, oreganoșofran și dafin. După cinci minute, stingi cu apă cât să acopere tot ce e în oală.

Când apa dă în fiert, adaugi și orezul (noi am folosit o combinație home-made de orez basmat și orez roșu). După ce a fiert orezul, adaugi mazărea degongelată în apă fierbinte și, dacă vrei, un chilli uscat (de unde crezi că aveau cubanezii avântul revoluționar?).

Mai lași pe foc încă un minut-două și apoi, fredonând un imn la temă, decorezi cu măsline și aduci la masă. Arrozo con pollo si, travajo no!

De trebuință

0,5 kg carne de pui (retete-istete.ro a pus piept)
300 gr de orez
1 ceapă
1 ardei verde (și iute, dacă vă place)
2 linguri de ulei de măsline
200 gr de mazăre
câteva măsline

De aromat

¼ linguriță de oregano
¼ linguriță de șofran
2 linguri suc de roșii
1 frunză de dafin
5 boabe de piper
1 ardei chilli uscat