Marocanul măsliniu aka pui cu măsline

Marocanii aștia le au nu numai cu despărțirile sfâșietoare din Casablanca, dar și cu întâlnirile apetisante din bucătărie. Uite de aia sare puiul din următoarea rețetă simplă și sănătoasă de pe grătar direct peste ceapa paprikată, unde – hoooot! – e într-un târziu urmat de măsline.

Mai întâi, perpelește copanele vreo zece minute într-o tigaie-grătar până fac dungi și se aurește pielea (dacă nu ai, e bună și  o tigaie simplă de teflon, numai să NU pui ulei). Atenție, nu prăji complet pulpele, lasă-le semi-crude, că mai au de pătimit până în farfurie.

După ce ai dat puiul de-o parte, tai rondele două dintre cele trei cepe și  le zvârli în tigaie c-o lingură de ulei, odată cu ghimbirul, paprika și un pic de sare. Imediat, stingi cu o ceașcă de apă și amesteci până prinde ceapa culoare. Abia atunci adaugi și copanele. Acoperi cratița și dai focul la mic, preț de 45 de minute. Apoi adaugi a treia ceapă tocată mărunt și continui să fierbi puiul încă o jumătate de oră.

Aproape de sfârșit, pui măslinele (verzi, spune retete-istete.ro, sunt mai tari și aromate) în apă rece și le dai în fiert un minut. Scurgi măslinele, le cuibărești între copanele de pui și mai lași totul pe foc încă cinci minute. Când e gata, storci lămâia și servești minunăția cu cous-cous sau orez.

De trebuință

6 “ciocănele” de pui, 1 lingură de ulei de măsline, 3 cepe, 300 gr de măsline , ½ lămâie

De aromat

¼ linguriță de gh