Piept de rață în sos de Tokaji și căpșuni

Pink duck breast with star anise and strawberry sauce

Mai întâi, ia pieptul de rață și taie-l în felii groase cât degetul mare. Pune-le măcar două ceasuri într-un baiț meșterit din vinul de Tokaji, căpșunile făcute piure, paprika, sare, piper și o linguriță de zahăr.

Cât aștepți, pregătește sparanghelul. Păstrează doar vârfurile – mugurii și încă zece centimetri de tulpină. Două ore mai târziu, scoate pieptul din “baițul” căpșunat. Usucă bine carnea cu hârtie de bucătărie și pune sosul la scăzut pe foc mic, până devine gros ca magiunul. Opărește sparanghelul în apă clocotită cu sare, nu mai mult de un minut.

Pune tulpinile la scurs într-o sită acoperită cu un prosop, să rămână caldă garnitura. După aceea, taie foie gras în felii groase de un centimetru. Așează-le într-o tigaie încinsă și prăjește-le pe ambele părți câte un minut, până se rumenesc. Scoate-le pe un “pătuț” de hârtie de bucătărie, să se scurgă de grăsime.

Prăjește apoi în grăsimea de foie gras rămasă pieptul de rață, două minute pe fiecare parte, până i se caramelizează personalitatea dulceagă dată de Tokaji și căpșuni. Aranjează pe farfurie feliile de piept de rață, sparanghelul și “nestematele” de foie gras. Nu uita să iuțești totul cu deliciosul sos de Tokaji, căpșuni și paprika. La final, toarnă-ți un pahar de Tokaji, de mai ai… Șiii… Poftă bună / Jó étvágyat!

 

NB Dacă nu găsești piept de rață, merge și de curcan. Dacă nu găsești Tokaji Aszú, neaoșul Lacrima lui Ovidiu e un înlocuitor perfect. Dacă nu găsești libamáj … Asta e! Prăjești pieptul în ulei de măsline. Foie gras au la Metro, congelat, deși nu la fel cu cel de la Lehel Csarnok!

De trebuință

500 gr piept de rață
200 ml de Tokaji Aszú
200 gr foie gras crud
O legătură de sparanghel verde 250 gr de căpșuni (nu ungurești, că încă n-au ieșit)

De aromat

Paprika, sare, piper, zahăr