Ciorba de burta – reteta preferata a romanilor

Cea mai cautata si cea mai placuta ciorba este ciorba de burta.

Cea mai cautata si cea mai placuta ciorba este ciorba de burta. Cu siguranta toate gospodinele pregatesc aceasta ciorba intotdeauna la sarbatori dar si de cate ori vrem o ciorba putin  acrisoara.

Cantitati necesare:

  • ½ kg burta (curatata si apoi cantarita),
  • ½ kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina),
  • o ceapa mare (100g), 6-8 catei de usturoi, o lamiae mare,
  • 2 – 4 galbenusuri,
  • 100 ml smantana sau iaurt,
  • cca 300 g oase de vitel cu cartilaje (de la picior)
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare reteta ciorba de burta:

Pentru acesta ciorba, se intrebuinteaza stomacul de vita sau de vitel mai mare. Dupa ce s-a spalat bine, scurs de apa se presara o lingurita cu varf de bicarbonat, cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece. Bicarbonatul va neutraliza acidul clorhidric ce se gaseste din abundenta in musculatura stomacului.

A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba, fara miros. Stomacul, denumit impropiu ,, burta’’ astfel curatat se pune la fiert in 3l apa rece impreuna cu osele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult, fiind format din musculatura tare. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine ,, burta’’ completand cu apa cand aceasta scade.

Cand burta este fiarta se scoate din supa, se taie fasii de ½ cm pe lungime iar acestea in bucati de 3-4 cm lungime. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.

In acesta faza, se ia de pe foc, se sareaza, se acreste dupa gust cu zeama de la lamaie, se adauga eventual o lingurita de ,,Vegeta” apoi se drege fierbinte cu galbenusul de ou si smantana sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate. Pentru aspect se pun desupra cateva bucatele de unt sau doua linguri de untdelemn si usturoiul tocat.

Cum se ,,drege”:

In lipsa lamaii ciorba se poate acri cu otet sau bors. Borsul se fierbe separat, 5 minute ca sa se  distruga fermentii din el si apoi se adauga dupa gust. Se poate pune si cand supa este strecrata cu bucatile de burta in ea lasand sa fiarba inca 5 minute. Se ia de pe foc, se drege cum s-a aratat inainte.

Daca ciorba este pra rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres cu adaos de gris. Galustele se pun in ciorba cand acesta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.