Coq au vin

De ar exista un paradis al mâncăcioșilor, cu siguranță în mijlocul său s-ar ridica muntele Coq au vin, spre bucuria și îndestularea tuturor. Povârnișurile ar fi plămădite din bucățele îndelung înmiresmate și frăgezite în sosul de vin care ar curge apoi de pe creste în pârâuri învolburate.

Nu te apuca de această epopee a bucătărie franțuzești dacă nu ai timp și un cocoș de curte, crescut cu dragoste și porumb. Găteala nu e foarte grea, doar că durează și trebuie făcută ca la carte. Iar dacă înlocuiești cocoșul grăsuț și galben la piele cu un pui de magazin, în zadar vei căuta să pricepi de ce coq au vin e atât de lăudat.

Pasul 1

Cu o zi înainte de festin, tai cocoșul în bucăți – pieptul și pulpele merg la coq au vin, aripile, spinarea și gâtul, la ciorbă.

Acum să vă zic un secret: pentru și mai multă aromă, împarte în două și ciocănele, și pulpele superioare. Tăind prin os, măduva o să poată să-și lase toate sucurile în sos.

Pune bucățile de cocoș într-o oală mare, împreună cu două cepe tăiate sferturi, doi morcovi făcuți bețigașe, bucăți de ardei gras, o crenguță de cimbru și două foi de dafin. Acoperă totul cu vin roșu, pune un capac și dă oala la frigider, măcar douășpe ceasuri.

Pasul 2

A doua zi, scoți carnea din marinadă – ce roșie este, ce arome unice promite! O lași puțin la scurs, apoi o rumenești în unt sau ulei. De s-a aurit cocoșul, îl scoți din tigaie și pui în locul lui legumele din marinadă, împreună cu trei căței de usturoi zdrobiți.

După câteva minute de rumeneală, răstorni legumele într-o cratiță mare, cu tot cu sosul din tigaie. Adaugi carnea și marinada de vin roșu. De acum, cocoșul trebuie să fiarbă. Minim două ceasuri, la cel mai pirpiriu foc posibil, până începe să se desprindă carnea de pe oase. Când bolborosela cocoșească se apropie de sfârșit, topești feliuțele de șuncă într-o tigaie, uitând de orice dietă. În sosul obținut, călești o ceapă și ciupercile. De s-au înmuiat, le faci cunoștință cu cocoșelul, în cratița cea mare.

Pasul 3

Un sfert de oră mai târziu, coq au vin e gata. Franțuzoaicele spun că ar fi bine să-l lași o zi, să se împrietenească bine aromele. Dar știu că nu ești de piatră, așa că te îndemn să rupi cu mâna o pâine albă, proaspătă și pufoasă și să-ți torni un pahar din vinul rămas de la înmiresmarea cărnii.

Poftă sănătoasă!

De trebuință

1 cocoș de curte
1 sticlă de vin (Merlot sau Beaujolais)
2 morcovi
3 cepe
3 căței de usturoi
1 ardei gras
6 feliuțe de șuncă
200 gr de ciuperci
ulei de măsline

De aromat

1 crenguță de cimbru
2 foi de dafin