Gulas Reteta „ca in Transilvania” (pentru 10 persoane)

Ingrediente:

  • Carne de porc – 1,400 kg
  • untura de porc – 300 g
  • 4 cepe (de marime mijlocie)
  • boia rosie de ardei – o lingurita
  • sare si piper pisat
  • apa cat sa acopere carnea
  • varza dulce – 2 capatani
  • smantana – 400 ml

Cum se prepara Gulas

Carnea se taie in cuburi. Intr-o cratita cu grasime incinsa se pune ceapa taiata marunt care se amesteca pana cand se prajeste putin, apoi se adauga carneaș cratita se acopera si carnea se lasa sa se prajeasca pana cand devine roz.

Se presara boia rosie si piper si se toarna apa cat sa acopere carnea. Mancarea se fierbe timp de trei sferturi de oraș se adauga, din cand in cand, cate putina apa pentru ca sosul sa nu fie prea scazut.

In acest timp, varza se taie in fisii foarte subtiri si, apoi, se caleste in restul de untura. Cand carnea este destul de moale, se amesteca cu varza si se adauga smantana.

Cratita se introduce in cuptor, unde se tine 10 minute, apoi, gulasul se poate servi la masa.

Nota: Pentru ca gulasul sa aiba un gust mai bun se adauga carne de vitel in proportia: jumatate carne de porc si jumatate carne de vitel.