Fazan la cuptor umplut cu ciuperci

 

In general carnea de vanat este mai musculoasa si mai putin frageda decat a pasarilor de casa. Din aceasta cauza ea nu poate fi pregatita imediat dupa ce animalul a fost vanat (cu exceptia prepelitei care se poate pregati indata dupa vanare. De aceea prima operatie este maturarea. Pasarile de balta isi pierd dupa tinerea in bait mirosul de peste, de mal, iar cocosul de munte pe cel de rasina.

O carne bine maturata este moale, suculenta, frageda, cu gust specific, aromat, mai usor digerabila. Va prezentam metoda de maturare cu bait.

Prepararea baitului se face din:

  • 2 pahare de vin alb de calitate ( niciodata rosu deoarece contine mult tanin si inaspreste carnea)
  • 4 pahare apa si putina sare
  • 2-3 catei de usturoi si cateva cuisoare
  • cateva boabe de piper

Carnea se tine scufundata in acest amestec. Baitul se foloseste numai cu 16-24 de ore inainte de prepararea carnii.

Si acum reteta de fazan umplut:

Cantitati necesare:

  • Un fazan
  • 200 g slanina,
  • 1/2kg ciuperci,
  • 50 g unt
  • 50 g ulei
  • ¼ carne de porc
  • ¼ carne de vitel
  • 2 morcovi, 2 cepe, 4 cuisoare
  • 1 pahar zeama de carne
  • 1 pahar vin alb

Prepararea fazanului :

Se curata fazanul si i se scot intestinele printr-o taietura laterala. Se ia cam 1/2kg ciuperci pentru un fazan de marime potrivita. Se curata ciupercile, se taie si se calesc in unt amestecat cu ulei. Se mai adauga 150 g slanina tocata. Cand sunt fierte se sareaza, se pipereaza si se umple fazanul. Se coase taietura, se inveleste pieptul intr-o fasie de slanina si se asaza intr-o cratita tapetata cu slanina pe fund. Imprejurul fazanului se mai pun taiate in bucati mici carnea de porc, carnea de vitel, morcovii, cepele intepate cu 2 cuisoare, sare, piper, zeama de carne si vinul alb. Se acopera vasul si se da la cuptor sa fiarba timp de o ora.

Se scoate apoi fazanul, se asaza pe o farfurie, iar sosul se strecoara, se degreseaza, se scade si se toarna peste fazan.