Inghetata de casa – reteta de mai multe feluri si arome

reteta de inghetata de mai multe feluri

reteta de inghetata de mai multe feluri

Inghetata, desertul preferat vara, il descoperiti in cea mai usoara reteta care poate fi aplicata tuturor aromelor. Fie ca preferati pe cea de vanilie, cacao sau cea cu fructe, baza pentru amestec este aceeasi.

Toate compozitiile de inghetata dupa ce s-au racit, se desarta in recipiente si se pun in congelatorul frigiderului. Se lasa cel putin 3-4 ore pana la servire. Cupele de inghetata se pot pastra timp mai indelungat, invelite in punga de nailon, ca sa nu capete mirosuri de la alte alimente.

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar tos,
  • 3 albusuri
  • 50 g amidon sau pudra de budinca
  • 20 ml rom
  • Un plic zahar vanilat
  • 5-6 picaturi esenta in functie de aroma dorita ( vanilie, lamaie, fistic, etc)

Mod de preparare inghetata:

Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul si romul. Spuma se bate pana cand se intareste si se da deoaparte. Amidonul sau pudra de budinca se dilueaza cu jumatate din cantitatea de lapte rece. Restul de lapte se pune sa fiarba intr-o craticioara de 1l (dar nu direct pe flacara). Cand da primul clocot se adauga amidonul in suvoi continuu, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.

Dupa 2-3 clocote se ia de pe foc compozitia fierbinte si se desearta peste albus. Se amesteca cu telul prin rasturnare, pana cand se omogenizeaza adaugand zaharul vanilat si esenta aromata dupa gust.

Acest amestec il putem folosi in variantele urmatoare de  inghetata:

Inghetata de cacao sau ciocolata:

50 g cacao se amesteca cu un plic de zahar vanilat, adaugand treptat 50 ml apa clocotita. Cacaoa poate fi ilocuita si de 50 g ciocolata rasa. Apoi se raceste si se incorporeaza in amestecul preparat pentru inghetata prezentat mai sus.

Inghetata de fructe:

Se folosesc individual 300 g fructe de acelasi fel, adica putem combina zmeura cu coacaze sau cu capsuni insa nu vom amesteca cu cele din gama citricelor: portocale, lamaie. Se paseaza sub forma de piure si se omogenizeaza cu amestecul prezentat mai sus.

Deasemenea si bananele sunt o aroma delicioasa ce dau inghetatei o savoare aparte. Pentru decor inghetatele pot fi garnisite cu fructe, nuci alune sau fistic.