Mancare de mazare cu carne de vita, porc sau pui

mazare cu carne de porc vita sau pui

Avantajul acestei retete este ca poate fi preparata cu orice fel de carne, vita, porc, sau pui. Mancarea de mazare cu carne este o mancare gustoasa iar cel mai important aspect este sa folositi sos de rosii din belsug.

In bucataria traditional romaneasca sosul de rosii nu numai ca da un gust aparte dar face ca mancarea sa aiba un aspect frumos astfel incat incantarea sa fie data in primul rand oftalmic.

Ingrediente mancare de mazare:

  • 500 g carne (muschi sau pulpa de porc/vita sau piept de pui)
  • 500 g de mazare cat mai fina, (fie proaspata fie congelata)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 400 g suc de rosii sau rosii cuburi tocate marunt
  • 50 ml ulei
  • 25 g faina
  • 50-100 ml smantana
  • Ulei, sare, marar sau patrunjel

Cum preparam mancarea de mazare:

Carnea taiata cubulete se inabusa la foc mic pana cand incepe sa se rumeneasaca. In aceeasi cratita, peste carne, punem ceapa tocata marunt si morcovul dat prin razatoare, le calim la foc mic doar putin. Stingem cu 100-200 ml apa. Lasam sa fiarba pana ce clocotesc. Se adauga boabele de mazare si se lasa in continuare sa fiarba acoperit, pana cand se inmoaie.

O mazare buna, care fierbe repede are nevoie de circa 30 de minute. Altfel va fi nevoie de mai mult timp de fierbere. Cand este gata fiarta se freaca faina cu sosul de rosii si se amesteca cu mazarea, cu atentie pentru a nu forma cocoloase. Se lasa la fiert cateva clocote pentru a se lega sosul.

Cratita se ia de pe foc si mancarea de mazare cu carne se drege, cat este fierbinte, cu smantana batuta bine cu o lingura de apa, potrivindu-se si gustul cu sare. Pentru aroma se pune una dintre verdeturi sau fiecare cate putin.

Mancarea de mazare poate fi preparata si fara carne. In acest mod ea poate fi servita impreuna cu oua ochiuri. Modul de preparare este acelasi la toate mancarurile de legume. Aceeasi varianta poate fi folosita si la mancarea de fasole verde.