Paella cu file de somon

file somon cu orez

Acum să dăm și noi lovitura de începere a festivalului culinar cu o reteta traditionala spaniola: paella cu file de somon, reteta simpla si rapida  gatita special pentru a manca sanatos

Pasul 1

Iei o cana de orez basmati, îl speli bine și-l ții jumate de oră în apă rece. Când s-a albit, toci mărunt o ceapă mare și o călești într-o tigaie încăpătoare cu trei linguri de ulei de măsline. Adaugi apoi peste ceapă trei căței de usturoi pisați, sare și câte o jumătate de linguriță de chimen și paprika. După un minut de sfârâit împreună al miroaselor, pui orezul scurs bine și îl rumenești să prindă gust, până începe să se prindă de tigaie.

Pasul 2

Acum torni o cană de apă, micșorezi focul, acoperi tigaia și lași orezul să bulbucească amestecând din când în când. După ce s-a evaporat aproape toată apa, toci o roșie mare (e bună și de la conservă) și un ardei kăpiat. Poți pune și un ardei iute, să te joci cu focul.

Iar acum lasă-ți imaginația să zburde: ce alte legume mai pui în paella! Noi am pus un mix congelat de conopidă, brocoli, ciuperci și morcovi. La fel de bine merg și mazărea, porumbul, dovleceii (ăstia mai la sfârșit, că fierb repede) sau orice altceva îți dă prin cap, rău n-are cum să fie.

Pasul 3

După legume, vine peștele. Alegeti 300 de grame de fileu de care ai (noi am pus somon), tăiat în bucățele cât pruna. Amesteci bine totul și mai pui apă dacă ți se pare prea “uscată” compoziția. După încă zece minute  pui  șofran cât iei cu zgârcenie între două degete și jumate de linguriță de praf de curry. Prafurile astea sunt pentru culoarea galbenă tradițională. Poți face paella și fără ele.

În sfârșit, când și fileul, și orezul au fiert, torni câțiva stropi de sos de pește și începi corrida din farfurie cu paella cu mult oooole și somon.

De trebuință pentru reteta de paella

o cană de orez basmati, 300 de grame fileu de pește, 1 ceapă mare, 1 roșie frumoasă, 1 ardei kapia

mix de legume congelate: conopidă, ciuperci, morcovi

De aromat

3 căței de usturoi, 1/2 linguriță chimen, 1/2 linguriță paprika, 1/2 linguriță curry, 1 praf de șofran, sos de pește