Pizza cu mirodenii

Când vine vorba de pizza, toate lumea se gândește la  topping. Însă în propunerea de azi, noi ne aplecăm cu mai multă atenție asupra blatului. Cu un pic de mirodenii amestecate în aluat, blatul se transformă ușor și rapid din personaj secundar în vedeta serii tale italiene.

Acum să trecem la treabă. Încălzește într-un ibric 100 ml de lapte și 200 ml de apă. Dizolvă drojdia, sarea și zahărul în lichid. Toarnă-l puțin câte puțin în făină, amestecând ușor. În timpul frământatului, pudreză din când în când boțul de aluat cu făină, ca să nu se lipească de mâini sau de suprafață pe care lucrezi.

Adaugă în viitorul blat două linguri de ulei de măsline și câte o pișcătură de cimbru, oregano, chimen și busuioc. Frământă conștiincioasă vreo zece minute, până ce mirodeniile s-au răspândit uniform în aluat. Se poate să nu îți trebuiască toată apa sau să mai ai nevoie de făină. Scopul tău e să obții un aluat elastic și care nu se mai lipește de mâini.

Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu un prosop și lasă-l la crescut măcar un ceas.

Când aluatul și-a dublat volumul, apucă-te de sos. Fierbe piureul de roșii cu ulei și condimente până se îngroașă puțin.

Întinde aluatul într-o foaie cam de jumate de centimetru grosime. Nicio tragedie dacă nu-ți iese rotundă – noi “tăiem” foaia de blat cu oala mare de ciorbă, pe care o apăsăm cu gura în jos peste aluat.

Unge blatul cu sos de roșii. Pune deasupra ceapa tăiată rondele, roșia feliată subțire și cubulețe de ardei gras. Adaugă feliile de “cărnet” (șuncă, salam, cârnat), caperele și măslinele. Încoronează-ți creația cu bucățele de mozzarella și bagă tava cu pizza în cuptorul încins la maxim.

De trebuință la pizza cu mirodenii

Pentru aluat

½ kg făină albă de grâu (de preferat tipul 00,  pentru pâine)
100 ml de lapte călduț
2 linguri de ulei de măsline
5-6 gr de drojdie uscată (granule)
câte 1 linguriță de zahăr și sare
cimbru, oregano, chimen, busuioc

Pentru sos

250 gr piure de roșii
2 linguri ulei
cimbru, paprika, oregano, chimen, usturoi, ardei chili, busuioc

Topping

ceapă, ardei gras, roșie
capere și măsline
un bulgăre de mozzarella
felii de salam uscat și cârnat picant