Tort de mere – reteta rasturnata cu zahar caramelizat

tort cu reteta rasturnata mere intregi

tort cu reteta rasturnata mere intregi

De multe ori vrem un desert racoros pe care sa-l mananci cu placere, mai delicios decat oricare prajitura cu crema. Tort de mere intregi rasturnat este reteta simpla, usoara de inteles, de preparat si nu in ultimul rand foarte economica.

Ingrediente

  • 8 mere (de preferinta cele galbene, mai dulci)
  • 250 g zahar pentru caramelizat forma de tort
  • 8-16 lingurite de dulceata de visine (gutui, caise)
  • 6 oua (separam albusurile de galbenus)
  • 6 linguri de zahar pentru aluat
  • 6 linguri de faina
  • 1 esenta de lamiae
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un pahar de zeama de compot de mere
  • 500 ml frisca pentru ornat

Mod de preparare tort de mere:

Pasul 1

Caramelizam zaharul intr-o forma de 24 cm diametru, la foc foarte mic pana se topeste tot zaharul. Atentie sa nu il ardeti prea rau deoarece va prinde gust amarui. Se imbraca peretii vasului de jur imprejur racind zaharul pana se intareste.

Curatam merele de coaja si scoatem cotorul cu un cutit foarte ingust pentru a fi complet strapuns. Le asezam in forma de copt, cea in care este zaharul caramelizat. Umplem golul fiecarui mar de unde am scos cotorul cu cate 1-2 lingurite de dulceata. Dam cratita la cuptor la foc iute 15 minute pentru ca merele sa fie bine coapte.

Pasul 2

Pregatim aluatul necesar pentru tortul de mere intocmai ca un pandispan. Batem spuma albusurile pana nu se mai desprind de vas. Adaugam una cate una si batem in continuare cele  sase linguri de zahar. Separat galbenusurile se vor amesteca cu uleiul si esenta.

Acest amestec se desarta peste albusuri si se omogenizeaza cu cat mai putine miscari pentru a pastra volumul aluatului. Apoi adaugam faina si praful de copt deasemenea cu miscari de sus in jos. Daca merele sunt gata, adaugam aluatul peste el si il bagam din nou la copt la foc potrivit cam 30 de minute.

Pasul 3

Cand sa mai racit, dar nu complet, sa fie caldut, blatul se desprinde cu o lama de cutit de pe peretii formei, se acopera cu platoul si se rastoarna rapid si brusc. Se insiropeaza cu zeama de compot de mere si se imbraca in frisca ornand dupa gust.