Crema de zahar ars reteta veche si simpla

Cine nu a auzit de crema de zahar ars, sau mai bine spus cine nu a mancat acest desert popular din lapte? Pentru cei care sunt la prima incercare de a prepara crema de zahar ars, va propun cea mai rapida reteta. Aceasta reteta e varianta veche, asa cum o preparau bunicile noastre.

De ingrediente nu te speria, vei avea cea mai mica lista pentru preparat:

  • 250 ml Lapte
  • 2 oua
  • 125 g zahar
  • 15 ml rom, sau esenta
  • Vanilie

Ingredientele de mai sus sunt pentru 2-3 portii. Cu siguranta nu te vei satura, asa ca daca vrei dubleaz-o sa fii sigura ca ajunge la toti oaspetii sau membrii familiei.

Cum preparam crema de zahar ars:

Intr-o cratita asezata pe foc, se pune 50 g zahar sa se caramelizeze, amestecand cu o lingura de lemn, Apoi cu zaharul caramelizat se glaseaza interiorul unei forme in care se face crema.

Intr-un vas se pun ouale, zaharul si vanilia, se amesteca cu telul fara sa se bata si se adauga, putin cate putin, laptele cald. Vasul se tine pe foc, amestecand compozitia pana se incalzeste bine, apoi se strecoara si se toarna in forma.

Forma cu zahar ars se asaza intr-o forma cu apa fiarta, care apoi se introduce in cuptor, la foc moderat, unde se lasa circa 30 minute. Dupa aceea tava se scoate din cuptor, dar forma cu crema se mai lasa in apa circa 10 minute. Crema se scoate, rasturnand forma pe un platou. In siropul din forma se adauga romul, apoi forma se pune pe foc ca sa se topeasca tot zaharul.

Putem sa o serveim rece cu siropul de zahar ars ornata cu frisca ( facultativ) sau insotita de fructe de padure.

La cat de popular e acest desert, toata lumea va vrea reteta veche, traditionala, cat mai simpla, credeti ca acest desert e traditional? Nu, crema de zahar ars isi are locul de origine in Franta.