Chiftelute din peste in sos de smantana – reteta suedeza

Vom prepara reteta suedeza de  chiftelute din peste oceanic, peste congelat fara prea multe oase, de exemplu peste macrou, numit si scrumbia albastra. Este un peste usor de dezosat si are o carne slaba si gustoasa. Iar pentru cei care vor sa sara peste procedeul de dezosare  se pot prepara si din peste pangasius.

Cantitati necesare pentru prepararea chiftelelor:

  • 1 kg peste
  • 100 g slanina
  • 200 g ceapa
  • 150 g faina,
  • 150 g paine
  • 2 oua
  • 100 ml ulei

Patrunjel verde sau marar, sare, piper dupa gust

Prepararea chiftelutelor:

Pestele se decongeleza, se curata, se decapiteza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza (dezoseaza) cu cutitul pe  lungimea coloanei vertebrale, apoi se taie in bucati mici. Oasele rezultate se fierb intr-un vas cu apa rece (1L) si sare, obtinandu-se o supa care se strecoara si se raceste. Painea se inmoaie in 300 ml supa de oase de peste. Slanina se taie bucati. Ceapa se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in 25 ml ulei si 100 ml  supa de peste.

Pestele filetat si taiat bucati, slanina, ceapa inabusita si racita, se trec prin masina de tocat carne, de doua ori. Pasta obtinuta se amesteca cu piinea inmuiata, cu ouale, sarea, piperul macinat, patrunjelul verde sau mararul curatat, spalat si tocat marunt. Se amesteca componentele bine obtinand o pasta omogena. Din aceasta pasta se formeaza chiftele, care se trec prin faina si se prajesc in uleiul fierbinte. Se servesc impreuna cu sosul alb din smantana (cald ) al carui mod de preparare il prezentam mai jos:

Prepararea sosului :

  • 80 g faina
  • 1l lapte
  • 300 g smantana
  • 80 g unt
  • 10 g sare

Faina cernuta se desface putin in lapte rece, apoi se fierbe laptele, se adauga ½ din cantitatea de unt, faina desfacuta in lapte si sarea. Se amesteca cu telul pana la omogenizare, avand in vedere sa nu se formeze cocoloase. Se fierbe circa 30 de minute. Inainte cu 10 minute  de a se termina fierberea se adauga smantana si se amesteca. Se strecoara compozitia, se controleaza gustul, se adauga restul de unt pentru a nu prinde crusta. Se mentine la cald.

Alte retete suedeze de chiftelute recomanda si folosirea carnii de porc sau vitel in loc de peste. Incercati!