Risotto cu sparanghel

Când vrei să-ți surprinzi toate bunicuțele care vor să te învețe să  faci pilaf, gătește-le rețeta asta simplă și rapidă: Risotto cu sparanghel. Dacă vreuna cârcotește, spune-i că se cheamă risotto și că se face cu sparanghel (măcar leguma asta necunoscută pe la noi le va face să tacă uimite câteva secunde).

Mai întâi călește ceapa cu tulpinile de țelină într-o lingură de ulei la foc mic. Când s-au înmuiat legumele, adaugă orezul și mărește flacară. Amestecă în continuu, nimic nu trebuie să se lipească de cratiță.

După două-trei minute, toarnă paharul de vin și amestecă până se evaporă alcoolul. Stinge totul cu un polonic de supă de legume clocotită.

Lasă orezul să fiarbă la foc mic, adăugând supă de legume pe măsură ce orezul absoarbe lichidul. După 15 minute, când e aproape făcut (moale, dar încă “al dente”), ia orezul de pe foc.

Încălzește în altă cratiță restul de supă de legume. Apoi taie tulpinile de sparanghel în rondele, îndepărtând treimea inferioară lemnoasă. Pune peste supă orezul aproape fiert, sparanghelul și un morcov tăiat cubulețe.

Bulbucește totul pe foc mic încă un sfert de oră, amestecând din când în când. Risotto-ul e gata când morcovii sunt bine fierți.

La sfârșit, amestecă orezul cu parmezan ras plus zeama și coaja rasă de la o lămâie. După un minut în care lași toate aromele să se cunoască, servește decorat cu vârfuri crude de sparanghel. Pofta sănătoasă!

De trebuință

2 tulpini de țelină tăiate mărunt
1 ceapă tocată
1 litru de supă de legume (fierbe doi morcovi, o ceapă, o țelină, un păstârnac și o rădăcină de pătrunjel, apoi strecoară zeama)
1 pahar de vin alb sec
250 gr de orez Basmati sau Jasmine
10 tulpini de sparanghel
1 morcov
coaja rasă și sucul de la o lămâie mare
puțin parmezan ras
ulei de măsline