Salata de sfecla rosie – reteta cu hrean

sfecla rosie reteta cu hrean

Salatele din cruditati se pot prepara tot timul anului din legume sau fructe de sezon. Salatele din legume crude se prepara numai pentru   o singura masa si se serveste imediat. Salata de sfecla rosie este de importanta vitala deoarece aportul de vitamine naturale e necesar organismului, deaceea nu trebuie sa lipseasca de la orice masa.

  • 1 kg sfecla rosie
  • 1-2 linguri zeama de lamiae sau o lingura otet
  • 2-3 linguri ulei
  • lingurita rasa sare
  • 3-4 linguri apa

Mod de preparare salata de sfecla

Varianta 1

Se aleg sfeclele de marime mijlocie, de culoare cat mai inchisa. Se spala de pamant si se asaza intr-o oala. Se toarna apa fierbinte peste ele cat sa le cuprinda bine. Se fierb acoperite pana se inmoaie si apoi se scurg de apa.

Varianta 2

Dupa ce s-au spalat, sfeclele se pun intr-o tava nesmaltuita, fara apa si se coc la cuptor, pana cand se inmoaie. In acest mod sunt mai dulci. Se incearca cu furculita, daca sunt fierte sau coapte. Cand acestea intra cu usurinta pana la mijloc , inseamna ca sunt gata.

In orice varianta, sfecla se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja si se taie cu cutit riglat (ondulat pentru un aspect mai frumos). Se taie in felii de 1 cm sau 1 ½ cm si acestea la randul lor in betisoare de 2 cm latime. Se pot rade in forma de taietei prin razatoarea cu gauri mari.

Sfecla astfel taiata se aseaza in salatiera si se asezoneaza cu sos din ulei, zeama de lamaie sau otet si sare dupa gust.

Se serveste ca acritura la orice preparat din legume sau carne.

La salata de sfecla rosie pregatita ca mai sus se pot adauga 1-2 linguri cu varf de hrean, ras prin razatoarea cu gauri mici. Pentru aroma se pune o lingurita de chimen in 150 ml apa. Se fierbe 10 minute, apoi se strecoara si cu apa se dilueaza sosul in oricare varianta, cu sau fara hrean.