Salata de vinete – reteta traditionala

salata de vinete reteta traditionala

Salata de vinete este usor de preparat si poate fi folosita ca baza de umplutura pentru diverse aperitive pentru a impresiona oaspetii cu aranjamente din cat mai multe legume. Deasemenea intinsa pe felii de paine, completeaza mesele de dimineata pana seara.

Pentru 10 portii:

  • 1,500 kg de vinete
  • 200 ml ulei
  • 150 g ceapa
  • 500 g rosii
  • 2 rosii mici si coapte (facultativ)
  • 20 g sare

Preparare salata de vinete:

Vinetele se coc pe plita (gratar) invartind mereu pe fiecare parte pentru a nu se arde. Alte persoane prefera a le coace in cuptor pentru o coacere unifiorma insa vor capata o culoare mai inchisa, vinetie. Cele coapte pe flacara direct se vor face mai rapid si vor avea o culoare mai placuta, mai deschisa.

Dupa ce se racesc se curata de pielita fara a ramane urme de arsuri si se toaca marunt pe un fund de lemn, de preferat cu un satar de lemn. Apoi se freaca cu uleiul si sarea pana se obtine o pasta compacta.

Ceapa se curata si se da prin razatoarea mica. Se amesteca cu vinetele pana se omogenizeaza.

Facultativ poate fi combinata in doua variante de preparare: se adauga 2 rosii curatate de pielite si date prin razatoare fie amestecata cu maioneza, caz in care se pune mai putin ulei fata de cantitatea mentionata.

Se serveste fie in rosii umplute cu salata de vinete fie pe ardei gras cu salata de vinete.