Sarmale de post cu soia si ciuperci- reteta pentru 60 de sarmale

Cat inca mai este Postul Craciunului si daca va e dor de gustul sarmalutelor, retete istete va propune cea mai cautata reteta de sarmale de post cu soia si ciuperci. Soia inlocuieste din plin gustul de carne iar multitudinea de legume le da un gust special.

De trebuinta pentru 60 de sarmale de post:

  • 300 g soia granule
  • 500 g morcovi cat mai dulci
  • 750 g ceapa
  • 1 borcan de 800 ml ciuperci taiate
  • 250 g orez
  • 300 ml ulei
  • 2 capatani de varza
  • Cimbru, boia dulce, sare, piper, foi de dafin
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 500 ml sos de rosii

Cum preparam sarmale:

Ceapa, curatata, spalata, se taie marunt. Morcovii curatati de coaja se dau prin razatoarea cu gauri mai mari iarciupercile se maruntesc iar apoi se calesc 3-4 minute in ulei. Deasupra se presara in timp ce sunt pe foc, sarea, cimbrul, boiaua dulce, pasta de tomate si putin piper macinat. Se tin atata timp cat sa nu se rumeneasca prea tare. Ceapa cand e prea projita da un gust rau celorlalte ingrediente.

Separat se spala orezul in mai multe ape si se adauga impreuna cu o ceasca de apa peste legumele calite. Se mentine inca tigaia pe foc cam 3-4 minute pana ce orezul absoarbe din apa adaugata.

Intr-un castron, se pune soia granule peste care se adauga apa 1/3 din cantitatea ei, adica in cazul nostru 100 ml de apa foarte calda dar nu fierbinte. Se lasa sa se absoarba timp de 20 minute pana se umfla. Apoi se scurge de apa prin presare si se adauga in compozitia calita mai sus.

Dat fiind faptul ca este o reteta de post compozitia nu se va lega cu ou si ne vom folosi de 2 linguri de faina pentru a fii usor de format sarmalele de post in foile de varza.

Se aseaza in oala de fiert punand sucul de rosii printre ele si foi de dafin. Sarmalele de post se servesc intotdeauna calde, cu mamaliguta.