Sarmale de post cu soia si ciuperci- reteta scurta si rapida

Cat inca mai este Postul Craciunului si daca va e dor de gustul sarmalutelor, retete istete va propune cea mai cautata reteta de sarmale de post cu soia si ciuperci. Soia inlocuieste din plin gustul de carne iar multitudinea de legume le da un gust special.

De trebuinta pentru 60 de sarmale de post:

  • 300 g soia granule
  • 500 g morcovi cat mai dulci
  • 750 g ceapa
  • 1 borcan de 800 ml ciuperci taiate
  • 250 g orez
  • 300 ml ulei
  • 2 capatani de varza
  • Cimbru, boia dulce, sare, piper
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 500 ml sos de rosii

Cum le preparam:

Ceapa taiata marunt, morcovul dat prin razatoarea cu gauri mai mari si ciupercile maruntite se calesc 3-4 minute in ulei. Deasupra se presara in timp ce sunt pe foc, sarea, cimbrul, boiaua dulce, pasta de tomate si putin piper macinat.

Separat se spala orezul si se adauga impreuna cu o ceasca de apa peste legumele calite. Se mentine inca tigaia pe foc cam 3-4 minute pana ce orezul absoarbe din apa adaugata.

Intr-un castron, se pune soia granule peste care se adauga apa 1/3 din cantitatea ei, adica in cazul nostru 100 ml de apa foarte calda dar nu fierbinte. Se lasa sa se absoarba timp de 20 minute pana se umfla. Apoi se scurge de apa prin presare si se adauga in compozitia calita mai sus.

Dat fiind faptul ca este o reteta de post compozitia nu se va lega cu ou si ne vom folosi de 2 linguri de faina pentru a fii usor de format sarmalele de post in foile de varza.

Se aseaza in oala de fiert punand sucul de rosii printre ele si foi de dafin. Sarmalele de post se servesc intotdeauna calde, cu mamaliguta.