Șofranul de aur – Condimente

165.000 de mii de floricele. 500.000 de mii de stigmate adunate manual.

Totul pentru un singur kilogram de șofran, care poate costa și 7000 de euro, dacă e din Valencia.

Șofranul cel mai scump condiment din lume este datorat plantei Crocus Sativus Linneaus, un fel de iris. Numele îi vine din cuvântul arăbesc zafaran, care înseamnă galben, și care apare în scrierile antice încă din 1500 î.Ch.

În Europa a ajuns prin secolul 8, adus de mauri și și-a găsit casă bună în Spania. De altfel în zona Valenciei și azi se produce cel mai bun șofran din lume, concurat doar de iranienii din Kashmir.

Șofranul. O mirodenie de legendă

Un mit grecesc spune că muritorul Crocos s-a amorezat de nimfa Smilax. Fata nu s-a lăsat vrăjită și l-a transformat în floarea care ne dă azi șofranul.

În India, galbenul tipic șofranului este simbolul frumuseții și culoarea lui Buddha. În Roma antică, condimentul era folosit pentru parfumarea palatelor imperiale. Plinius scria că e cea mai falsificată mirodenie, infractorii folosind pipi pentru a colora ierburi comune.

Șofranul, regele mirodeniilor

Deși extrem de scump, șofranul este și foarte puternic. O parte de condiment la 150.000 de părți de apă este de ajuns pentru a colora și parfuma lichidul.  Responsabilă pentru puterea de colorare a șofranului e substanța numită crocină. Gustul distinct e dat de crocina amară și de multe uleiuri esențiale care se găsesc în regele mirodeniilor.

Medicina tradițională folosește șofranul ca afrodisiac, dar și pentru a reduce febra sau calma nervii. Atenție însă, în cantități foarte mari, acest condiment se poartă ca un narcotic și poate fi fatal.

Cum gătești cu șofran

În bucătărie, șofranul este esențial pentru multe delicatese asiatice sau mediteraneene, mai ales dintre cele preparate cu orez. Deși e scumpă, mirodenia e și foarte spornică – zece grame sunt suficiente pentru multe aventuri culinare.

Cea mai bună metodă este să arunci câteva fire de șofran în apă fiartă și să aștepți vreo 20 de minute, până lichidul extrage toată aroma. După aceea, poți folosi apa parfumată la fiertul orezului sau la orice altceva mai ai nevoie.

 

Poți cumpăra șofran sub formă de pudră sau stigmate. Alege-le pe ultimele, fiindcă pudra e ușor de falsificat și nici nu e la fel de aromată. Atenție însă, pliculețul nu trebuie să conțină alte părți ale florii în afară de firișoarele subțiri și roșiatice.