Somon la tigaie si mazare cu sos de smantana

Preparatul de azi este somon la tigaie cu mazare si sos de smantana, care se gateste foarte rapid si usor, si pe deasupra este si sanatos, fiind potrivit atat pentru masa de pranz, cat si pentru cina.

Deoarece de multe ori cu totii ajungem obositi acasa, si nu mai avem energia necesara pentru retete care necesita mult timp de preparare, in ultima perioada ne orientam din ce in ce mai des catre preparate care se pot gati in maxim 20-25 de minute.

Ingrediente pentru somon la tigaie

  • 400 grame file de somon (sau 2 medalioane de somon)
  • 400 grame de mazare verde proaspata (sau congelata rapid)
  • 200 ml smantana lichida pentru gatit
  • 30 grame parmezan ras
  • 20 de grame de unt
  • ulei de masline
  • nucsoara
  • sare
  • piper
  • mix de condimente pentru peste

Somon la tigaie – Mod de preparare

Pasul 1

Pentru a pregati aceasta reteta intr-un timp cat mai scurt, va trebui sa lucrezi in paralel. In primul rand, pune la fiert 1 litru de apa, in care vei blansa mazarea. Pana cand incepe sa clocoteasca apa, te poti ocupa de somon.

Daca ai ales file de somon, portioneaza-l in cate doua bucati egale. Asezoneaza apoi somonul cu sare de mare, piper proaspat macinat si condimente pentru peste (eu va recomand mix-ul de la Fuchs, care contine ierburi aromatice si coaja de lamaie).

Pasul 2

Cand apa a inceput sa clocoteasca, este timpul sa adaugi mazarea. Mazarea verde proaspata are o aroma aparte, insa poti folosi si mazare congelata rapid.

Mazarea se tine la fiert timp de 2-3 minute, suficient cat sa fie al dente, apoi se opreste focul si se scurge apa.

Pasul 3

In continuare vei avea nevoie de doua tigai, ca sa poti gati mazarea si somonul in paralel. In prima tigaie, incinge ulei de masline si pune somonul la prajit cu partea cu piele in jos si lasa-l 3 minute.

In cealalta tigaie, pune la topit 20 de grame de unt, apoi adauga mazarea si caleste-o 1 minut pana cand prinde luciu, apoi adauga smantana lichida pentru gatit si lasa totul sa fiarba la foc mediu timp de 7-8 minute, amestecand din cand in cand pana incepe sa se ingroase sosul de smantana.

Intre timp, intoarce somonul pe cealalta parte si lasa-l la prajit inca 3 minute, apoi cate 30 de secunde pe parti. Asezoneaza mazarea cu sare, piper, nucscoara si parmezan ras, apoi opreste focul.

Somonul la tigaie si mazarea cu sos de smantana se servesc calde, asezonate cu parmezan ras si ierburi aromatice. Pofta buna sa aveti!

Te-ar putea interesa si: Reteta de peste la cuptor cu portocale