Sosul de soia – Condimente

Ta-taaa! Retete-istete.ro prezintă al cincilea element al gustului. Tradițional preparat prin fermentarea boabelor de soia și grâu cu apă, sare și mucegai nobil Koji, sosul de soia se laudă cu umami. Umami înseamnă “delicios” în japoneză și este considerat al cincilea gust, datorat glutamaților naturali eliberați prin fermentarea boabelor de soia.

Întunecatul sos e de bază în majoritatea bucătăriilor asiatice, din Japonia până în Vietman și Indonezia. În România vei găsi probabil sos de soia fie chinezesc, fie japonez. Cel chinezesc poate fi light (jiang qing), mai fluid și bun de pus după terminarea gătitului, fie dark (laochou), mai consistent și care își dezvăluie aromele când e mângâiat de foc. Din Japonia, avem shoyu, care, în buna tradiție niponă, are o mulțime de variante și clase de calitate.

Orice sos de soia ai alege, atenție când cumperi. Mai nou, el se face și din proteine hidrolizate de soia sau chiar fără soia, doar din grâu. Asa că uită-te la conținutul de soia trecut pe etichetă și la preț. retete-istete.ro folosește japonezul Kikkoman sau chinezescul Pearl River Bridge.

Sosul de soia are de zece ori mai mulți anti-oxidanți decât vinul roșu, ceea ce-l face bun la inimă. Dar are și sare multă, așa că lasă solnița de-o parte când gătești cu amicul asiatic.

În bucătărie, sosul de soia garantează delicii nebănuite retetelor cu legume, orez și carne de pui. Cu el, poți găti ușor și rapid o mulțime de feluri spectaculoase și exotice. Poți pune sos de soia în marinatele pentru carne de pui sau îl poți servi separat, pentur a bălăci în el bucățele de pește, pui sau legume fierte.