Supă chinezească de perişoare

Doar nu credeaţi că cei mai inventivi bucătari din lume, chinezii, au ignorat supa de perişoare? Nuuu, ei au meşteşugit această reţetă simplă şi rapidă din care au exilat porcul, pe care l-au înlocuit cu mult mai dieticul pui.

Pentru un plus de gust in supa de perisoare, au aruncat înăuntru o colecţie impresionantă de mirodenii de-ale lor, ba chiar s-au ajutat şi de geniul thailandez de sos de peşte făcătoriu. Deliciul rezultat bate, cu tot respectul pentru bunicile noastre, ciorbiţa de perişoare tradiţională, mai ales dacă silueta nu te lasă s-o primeneşti strajnic cu smântânică.

Începi cu perişoarele. Amesteci pieptul de pui tocat cu mălai şi sos de lămâie (reţeta tradiţională cere lime şi lemon grass, dar cum astea nu cresc decât la scoruri ruinătoare şi doar în cele mai exclusiviste delicaterii, merge şi umila lămâie). Împarţi compoziţia în boţuri cât o nucă mai mică, pe care le rumeneşti într-o lingură de ulei.

Pe urmă dai în clocot supa de pui (pe asta o faci fierbând restul puiului de la care ai recoltat pieptul) sau kilul de apă foarte plată. Adaugi sosul de peşte, ghimbirul şi linguriţa de amestec chinezesc de cinci condimente, apoi dai focul la mic. Pui în zeama bolborosind alene tăiţeii de orez. Peste un minut, arunci în cratiţă cepele verzi tăiate mărunt, ardeiul iute feliat şi perişoarele.

După încă două-trei minute de bulbuceală, stingi focul şi adaugi busuiocul, uleiul de susan şi cât sos de soia te lasă inima.

Iei cu un cleşte de bucătărie (sau o furculiţă) tăiţeii şi-i pui pe fundul castronului. Peste ei aşezi perişoarele, iar deasupra torni zeama. Dacă ai niţel pătrunjel şi mentă proaspătă, le foloseşti pentru decorare. Merge şi un strop de ulei de susan sau dovleac. În rest… Poftă sănătoasă!

De trebuință la reteta de supa chinezeasca de perisoare

Pentru perişoare
1 piept de pui tocat mărunt
2 linguri de suc de lămâie
1 lingură cocoşată de mălai
1 lingură de ulei

Pentru supă


1 litru supă de pui (sau apă chioară)
1 lingură sos de peşte Nam Pla
½ linguriţă de condiment chinezesc Five Spices
1 lingură de ghimbir proaspăt ras
50 gr de tăiţei de orez
4 cepe verzi
1 ardei iute
câteva frunze de busuioc
ulei de susan
sos de soia