Supa chinezeasca, o seară cu Electrolux

Toată lumea de la reuniunea blogo-bucătărească organizată de Electrolux într-una din serile trecute a fost de acord că rețeta mea de supa chinezeasca e simplă și rapidă. Toată lumea, mai puțin fetele de la GolinHarris, care au fost însărcinate cu obținerea ingredientelor. Însă ele au făcut o treabă delicioasă, umplând mesele uriașei bucătării a unui club din Corbeanca de ciudățenii care mai de care.

Așa că odată rezolvate problemele logistice, am trecut la treabă, împreună cu Brândușa de la http://brindusascheaua.blogspot.com/ și cu Beatrice de la www.delicioasa.ro. Eu am meșterit supa chinezească aici de față, Brândușa s-a băgat la o lasagna de zile mari, iar Beatrice a înnebunit tot cartierul cu un desert de ciocolată cu fructe de pădure, înghețată și multe alte păcate culinare.

Cu toții însă am folosit aragazurile Electrolux, scoase parcă din catalogul 2111-2112. Plite cu inducție, controale tactile, butoane cromate, (la un moment dat, nu înțelegeam de ce nu se înfierbântă ochiul. Fermecătoarea gazdă, mi-a explicat că utilajul simte că nu are ce încălzi și rămâne nemuritor și rece până când bucătarul se învrednicește să pună ceva pe plită. Ce mai, la cât de bine arăta aragazul dat mie în custodie, mai că mi-a fost milă să-l folosesc. Eu fiind expert în mâncăruri date în foc, sosuri sărite pe te miri unde și în general în dezordinea absolută pe care o fac în bucătărie.

Cum am preparat supa chinezeasca:

Încurajat de zâmbetele îngăduitoare ale amfitrioanelor, am pus la rehidratat în apă rece urechile de lemn, algele și florile de crin, iar apoi am încintat într-un wok vreo 100 de grame de ulei de alune de pădure. Am tăiat două cepe mari în stil chinezesc – adică fiecare bulb pe jumate, apoi fiecare jumate în patru părți. Ultima mișcare a fost să scot foile de ceapă una câte una.

Odată ceapa afânată, am adăugat în wok cinci căței de usturoi și vreo 10 centrimetri de rădăcină ghimbir, totul tocat mărunt. După un minut, am pus ardeiul, morcovul și țelina tăiate să le simtă meseanul în lingură. Apoi a venit rândul ciupercilor champignon rupte cu mâna și a urechilor de lemn tăiate cum mi-a venit bine, dar tot mare. Am mai pus 100 de ml de ulei de alune și 100 ml sos de soia.

Când lucrătura a dat în primul clocot, am golit wokul într-o oală unde încălzisem prevăzător vreo trei litri de apă. Am lăsat supa să boloborosească pe foc mic, până s-au înmuiat țelina și morcovul. Imediat, am pus ceapa verde tăiată mare, algele și florile de crin, plus sucul de la o lămâie.

Am mai dres cu sos de soia și am așteptat încă un clocot. Odată sosit, am aromat generos cu piper de sichuan și semințe de anason stelat zdrobite, plus două lingurițe cocoșate de condiment 5 spices.

Pentru lovitura culinară de grație, am tocat foarte mărunt două tulpini de țelină cu tot cu frunze, trei fire de leuștean, încă doi căței de usturoi și trei centimetri de ghmbir. Cu tăițeii de orez a fost și mai simplu și rapid. I-am îmbăiat în apă fiartă vreo zece minute, i-am scurs bine și… de îndată, pastele extra subțiri erau gata să înoate în supă.

De trebuință pentru supa chinezeasca

 • 2 cepe,
 • 1 legătură de ceapă verde,
 • 1 căpățână de usturoi,
 • 1 ardei gras mare,
 • 100 gr de ghimbir,
 • 1 morcov,
 • 1 țelină mică,
 • 250 gr de ciuperci champignon sau brune,
 • 1 pumn de ciuperci urechi de lemn uscate,
 • 1 pumn de alge uscate,
 • 1 pumn de flori de crin uscate,
 • 250 ml ulei de alune de pădure sau de arahide,
 • 200 ml sos de soia,
 • 1 lămâie, 250 gr de tăiței de orez

De aromat

1 legătură de leuștean, 2 tulpini cu frunze de țelină, piper de sichuan, 3 lingurițe de amestec chinezesc de condimente 5 spice, 2 bucăți de anason stelat (anise)