Supă de mere

Când ți se pune în față bolul răcorit cu supa de mere, nu știi dacă ai ajuns la desert sau abia a început masa. În ambele cazuri, ești mulțumit, vrăjitoria asta culinară este absolut delicioasă și total neobișnuită pe post de ciorbiță.

Însă pentru unguri, supa rece de fructe este la loc de cinste, lângă ciorba de fasole și gulyas, ca deschizătoare de prânz. Fie ea de mere, cireșe, vișine sau fructe de pădure, acest fel care se prepară rapid și ușor înveselește, mai ales vara, castroanele vecinilor noștri.

Așa că ia și curăță trei mere verzi, mai acrișoare (Granny Smith). Taie-le în bucățele și pune-le la fiert într-un litru de apă rece cu 30 de grame de zahăr, coajă de lămâie, un baton de scorțișoară și, dacă ai, jumătate de păstaie de vanilie. Când au fiert fructele, pescuiește toate mirodeniile din zeamă și scoate jumătate din cantitatea de mere. Fă-le piure și pune-le înapoi în oală.

Amestecă acum două linguri de făină cu lapte rece, ușurel, să nu facă prea multe cocoloașe. Toarnă ce iese în supa care bulbucește domol printr-o strecurătoare și mai dă într-un fiert. Cănd s-a îngroșat zeama, adaugă un borcănel (mic) de (cea mai slabă pe care-o găsești) smântână. După încă un clocot, supa de mere e gata. Dă-o la frigider și servește-o rece, cu un praf de scorțișoară, la felul întâi sau, non-conformist, la desert.

De trebuință

3 mere verzi , 30 gr zahăr,
2 linguri de făină, lapte rece , 200 gr smântână

De aromat

un baton de scorțișoară, coajă de lămâie, ½ păstaie de vanilie