Supa de varza dulce cu carne – reteta Lucicos

supa ardeleneasca de varza cu carne

Aceasta reteta de supa de varza face parte din retetele ardelenesti iar in trecut se mai numea si Lucicos. Acest preparat e unguresc insa traditiile s-au pastrat dand gust diferit in functie de ingredientele alese

Ingrediente:

  • O varza de circa ½ kg,
  • 200 g carne de manzat sau de porc (piept)
  • 2 linguri untura
  • 1 ceapa tocata foarte marunt
  • 150 g slanina afumata
  • marar si cateva frunze de tarhon
  • 1 lingura faina
  • ½ ceasca de smantana
  • 1 galbenus de ou
  • Sare

Varza curatita se taie felii (in lungime) si se curata de cotorul din interior cu grija ca frunzele sa ramana pe cotor. Se pun intr-o cratita cu apa clocotita. Dupa cinci minute se scurg pe sita sau strecuratoare. Carnea de manzat taiata bucati se fierbe in apa cu sare. Se scurge dar zeama se pastreaza.

Intr-o cratita potrivit de mare se inabusa ceapa in untura incinsa. Peste ceapa se aseaza un rand de varza, carne de manzat, felii subtiri de slanina, alt rand de varza, marar si tarhon, peste acestea carne de porc proaspata taiata in bucati, varza, carne afumata taiata in bucati, marar, varza si bucati de slanina.

Varza se acopera complet cu zeama in care a fiert carnea potrivind si de sare. Se acopera cu capac si se fierbe la foc foarte incet timp de 2 ore

Inainte de a se servi supa de varza cu carne timp de 5 minute se fierbe cu smantana si galbenusul de ou desfacut in faina. Unele persoane in loc de galbenus de ou adauga rantas mai subtire si servesc la masa cu smantana