Carbonnades flamandes – tocanita belgiana cu bere neagra

tocanita de vita reteta belgiana

Fiind mâncarea națională a Belgiei – laolaltă cu scoicile, berea și ciocolata – fiecare gospodină flamandă are propria rețetă pentru această tocăniță cu bere. Aceasta e una dintre ele, despre care doamna Bruys din Antwerpen jură că e cea mai bună. Dar asta doar dacă domnul Bruys acceptă să-i doneze o sticlă din provizia dumisale de bere.

Prima oară tai pulpa de vită în bucățele și o rumenești în ulei. Pe urmă, pui feliile de șuncă și le prăjești până devin crocante. Următoarea mișcare e să călești în aceeași cratiță generoasă ceapa, să se aurească și domnia sa. Abia după acest moment torni o cană de apă și berea – neapărat brună, neapărat belgiana, nu pune altă bere neagră, că e prea amară și strică toată treaba.

Pe lângă bere mai pui și dafin, cimbru, pătrunjel, zahăr, un strop de sare și puțin piper zdrobit cu lama cuțitului.

Fierbi totul cam o oră jumate – două ore până se înmoaie bine cărnița. În ultimul moment pui făina desfăcută înainte într-o ceașcă de apă și oțetul cu tarhon. Dacă nu ai oțet cu tarhon “de la mama lui”, îl faci din oțet și tarhon – duh!

Încă zece minute de fiert, și sosul s-a îngroșat. Adaugi cartofii fierți la aburi și servești cu o nouă șarjă de bere belgiană. Dacă ai din cea foarte tare, călugărească, numită Trappiste, carbonnades flamandes va fi “și mai” divină.

De trebuință

1 kg de pulpă de vită
4 linguri de ulei de măsline (că de bere nu există)
2 felii de șuncă
3 cepe
0,5 l de bere neagră belgiană (Leffe brună se găsește cel mai ușor)
2 linguri de zahăr
1 kg de cartofi

De aromat

2 linguri de pătrunjel
1 frunză de dafin
½ linguriță de cimbru
2 linguri de făină
3 linguri de oțet cu tarhon