Tocanita de galbiori in sos de ardei copti

Reţeta pe care te invit s-o savurezi astăzi este tocanita de galbiori si are două părţi: una simplă şi rapidă (gătitul propriu-zis) şi una aventuroasă şi urâcioasă (găsirea şi curăţarea ciupercilor).

Ingrediente:

  • 500 gr de gălbiori
  • 4 ardei graşi
  • 1 ceapă
  • 6 căţei de usturoi
  • ulei
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de mărar

Mod de preparare: Tocanita de galbiori

Ar fi bine să găseşti un ajutor (ideal un domn care pătimeşte pentru o seară prelungită cu băieţii).

Pe el trebuie să-l trimiţi să bată magazinele în căutare de gălbiori si să-l pui să spele fiecare ciupercuţă  sub un jet firav de apă. Speli până scoate toate granulele de praf şi firişoarele de iarbă.

Odată curăţate şi scurse ciupercile, intri tu în acţiune. Mai întâi pui la copt patru ardei graşi şi roşii într-o tavă aşternută cu folie de aluminiu.

Până sunt gata, căleşti o ceapă în puţin ulei de măsline. De s-a aurit, pui ciupercile, amesteci cu grijă, să nu le sfarmi şi le laşi să bolborosească pe foc mic măcar zece minute.

Când s-au înnegrit bine la faţă ardeii, îi cureţi de coajă, cotor şi seminţe şi dai pulpa prin blender sau o pasezi bine.

Torni sosul peste ciuperci, arunci câţiva căţei de usturoi întregi, niscai boabe de piper şi un praf de cimbru, apoi dai totul la cuptor cam 20 de minute.

Rezistând cu greu nebuniei de arome, învârteşti o mămăligă, presari mărar peste tocăniţă şi o savurezi împreună cu al tău „căutător-curăţător”. Poftă sănătoasă!

Te-ar putea interea si alte retete: Tocanita la ceaun sau Tocanita de inimi de curcan