Dacă credeți că prepararea si coacerea turtelor pe plita este o sarcină dificilă, care durează până o experimentati, gândiți-vă din nou. Această rețetă de turte pe plita este ușor de făcut și necesită foarte puține ingrediente. Veți fi răsplătiți cu gusturi delicioase, traditionale ca la bunica. Turtele umflate – caracteristică acestei pâini e traditionala din Orientul Mijlociu și mediteranean.

Ingrediente pentru turte pe plita:

  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 1 ¼ cani de apă caldă (împărțită, la temperatura aproximativ 40 °C
  • 2 lingurite de zahar tos
  • 3 ½  căni de făină alba (împărțită)
  • ½  linguriță sare
  • 1 lingura de ulei de masline (plus inca ceva pentru ungerea vasului)

Se toarnă drojdia în ¼  ceașcă de apă caldă; se adauga zaharul si se lasa sa stea 10 minute.

Se cerne 2 ½ cani de făină impreuna cu sarea într-un castron. Formați o gropita în centru; se toarnă amestecul de drojdie și 1 cană de apă caldă rămasă și 1 lingură de ulei de măsline.

Începeți să amestecați cu mâna, lingura de lemn sau cârligul de aluat al unui mixer în picioare, adăugând făina rămasă după cum este necesar pentru a forma un aluat.

Întoarceți-vă pe o suprafață făinoasă și frământați timp de aproximativ 10 până la 15 minute (sau folosiți mașina și cârligul pentru aluat) până când aluatul este neted și moale, dar nu lipicios.

Ungeți un castron mare cu ulei; așezați aluatul în vas și întoarceți-l pentru a acoperi întreaga suprafață cu ulei. Acoperiți cu o cârpă umedă și puneți aluatul într-un loc cald pentru a se dospi, fără curenți timp de 1 până la 1 ½  ore sau până la dublarea dimensiunii.

Cum coacem turte pe plita:

Preîncălziți cuptorul la 250 °C. Așezați o foaie de copt sau o piatră de copt pe cel mai de jos grilaj al cuptorului. Aluatul intindeti-l pe masa cu un sucitor. Faceți acest lucru de câteva ori pentru a scoate bulele de aer din aluat.

Împărțiți aluatul în bile aproximativ 200 g  fiecare, cam cat ar trebui sa arate (aproximativ 5 linguri de aluat) și acoperiți cu un prosop umezit.

Rulați fiecare bilă într-un cerc pe o suprafață ușor făinată cu un sucitor înfăinat, răsucind și rotind aluatul așa cum ați face o crustă de plăcintă. Cercurile ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 1 cm și un diametru de aproximativ 15 cm.

Îndepărtați fiecare cerc de aluat între prosoapele făinoase și lăsați-le să se odihnească în timp ce rulați bilele de aluat rămase.

Presară ușor foaia de copt fierbinte sau plita de copt ușor cu făină. Așezați câteva dintre aluaturi pe foaia de copt (sau câte vor încape confortabil in tava).

Coaceți aproximativ 5 minute sau până când încep doar să arate ceva culoare, intoarceti-le cu atenție cam la jumătate.

Scoateți-le din cuptor și acoperiți-le cu un prosop de bucătărie curat până când se răcesc. Repetați cu aluatul rămas și serviți-le calde

Sfaturi:

Pentru a introduce turta în cuptor în siguranță, scoateți tavile superioare înainte de a preîncălzi cuptorul. În acest fel, când introduceți turta în cuptor, o răsturnați și o scoateți, aveți suficient spațiu pentru a manevra și nu riscați să vă ardeți mâinile.

Respectati cantitatea ingredientelor. De multe ori calitatea turtelor este in functie de densitatea fainii, asa ca mare atentie la masura de faina.

Rotiți tava. Incepem să verificăm pâinea cu câteva minute înainte să credem că va fi gata, cam cu 5 minute inainte de final. În acel moment, dacă o parte a tavii este mai pufoasă sau aurie decât cealaltă, o rotim și o mai coacem câteva minute, astfel încât ambele părți să poată găti uniform.

Dacă intenționați să păstrați și să reîncălziți turtele, scoateți-o din cuptor chiar înainte de a începe să se rumenească. Păstrați orice turta ramasa in plus în pungi de depozitare a alimentelor timp de trei zile.