Uleiul de masline – ingredient culinar si terapeutic de peste 2000 de ani

Uleiul de masline

Este considerat un ingredient culinar si terapeutic  pentru diverse afectiuni ale organismului. Acesta este consumat in intreaga lume si este disponibil in diverse categorii privind calitatea si pretul acestuia.

Primele mentiuni:

Maslinul este pomenit in Biblie de peste 40 de ori. ,,Si porumbelul s-a intors la el spre seara si iata avea in cioc o ramura verde de maslin”. Arborele este verde tot timpul, cultivat in regiunile mediteraneene, dar si in California, in special pentru fructele bogate in ulei.

Măslinele sunt fructe mici, ovale, cu  sambure dur la mijloc. Acestea vin în diferite nuanțe de verde și negru, în funcție de momentul în care sunt culese – verde fiind necoapte și negru, complet coapte.

Odată culese, măslinele sunt fie făcute ulei de măsline, fie sunt  marinate – altfel pot avea un gust foarte amar. Acestea pot fi apoi consumate întregi (cu samburele îndepărtat) sau pot fi folosite la gătit. Măslinele negre tind să fie mai puțin amare decât măslinele verzi.

Intamplator sau nu, alaturi de paine si vin, uleiul de masline este cel de-al treilea articol al binecuvantarii lui Dumnezeu.

La ce se foloseste:

Uleiul de măsline este apreciat ca fiind un aliment benefic datorită tipului de grăsime pentru sănătate. Acesta conține acizi grași monoinsaturați (MUFA) despre care se știe că sunt buni pentru inima. Dar există o dezbatere din ce în ce mai mare cu privire la tipul de ulei de măsline pe care ar trebui să-l utilizați.

Există mai multe tipuri disponibile, cum ar fi uleiul de măsline rafinat, uleiul de măsline virgin și bineînțeles uleiul de măsline extravirgin. Toate uleiurile de măsline nu sunt la fel. Acestea pot fi diferențiate unele de altele pe baza valorii lor nutritive, a gustului și a metodei de prelucrare.

Uleiul de măsline extravirgin este extras prin simpla zdrobire a măslinelor. În alte cazuri, uleiul poate fi supus prelucrării cu utilizarea de substanțe chimice. Puteți face diferența între cele două doar uitându-va la ele. Uleiul de măsline extravirgin are o culoare mai închisă, în timp ce uleiul obișnuit de măsline este mai luminos.

Deci, ce face uleiul de măsline extravirgin mai sănătos decât cel obișnuit? Are mai puține substanțe chimice și radicali liberi și este mai mare în antioxidanți decât uleiul de măsline rafinat.

Cat priveste propietatile terapeutice, este considerat secretul longevitatii si al pastrarii integritatii mentale. Practic, sunt foarte putine afectiunile care nu pot fi prevenite sau chiar tratate cu acest ingredient natural.

Astfel, acesta mai este folosit in afectiunile cardiace, gastrice, metabolice, biliare, nervoase, etc