Usturoiul in bucatarie – Regele căpățânos

Usturoiul in bucatarie deși nu e tehnic un condiment, usturoiul e în topul retete-istete.ro pentru că puține sunt mâncărurile pentru carenu face minuni. Venerat în Egipt, sclavii piramidelor îl foloseau ca energizant , usturoiul are statuie în toate marile bucătării ale lumii.

Din Italia până în China, bucătarii nu mai prididesc să tot curețe căpățânile aromate – cel mai simplu mod e să presezi ușor cățeii de usturoi cu lama cuțitului.

Marea bogăție a usturoiului și sursa parfumului  său inconfundabil e alicina. De fel  un antibiotic, antibacterial și antifungic respectabil, această substanță justifică folosirea usturoiului ca leac naturist. Usturoiul se pare că are însemnate proprietăți anti-virale, anti-oxidante și ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei.

Usturoiul spaima vampirilor, desfătarea bucătarilor!

În rețetele noastre ușoare și delicioase, cu rare excepții, retete-istete.ro recomandă adăugarea usturoiului proaspăt și pisat sau tocat foarte mărunt după ce mâncarea e gata.

Când e gătit, usturoiul își pierde atât gustul cât și substanțele benefice. De aceea, dacă trebuie să-l gătești, pune cățelul de usturoi întreg. Sau aruncă usturoiul feliat în ulei încins, călește-l câteva secunde și apoi adaugă restul de ingrediente înainte ca usturoiul să se ardă.

Secretul ca să scoți ce-i mai bun în usturoi e să pisezi cățeii. Lasa-i să respire un sfert de oră. Prin oxidare, aroma devine mai puternică, iar beneficiile pentru sănătate sunt  mai mari. Cumpără  usturoiul și ține-l în cămara sau altundeva la răcoare și fără lumină. Dacă nu se poate și nu se poate, mestecă puțin pătrunjel verde. Regele usturoi are puteri absolute și nu e înclinat la compromisuri.