Vită braziliană cu orez

Scopul vieții amicului meu Fernando din Rio de Janeiro e să mănânce toată viața numai tocănița asta gătită de obicei pentru gauchos, văcarii brazilieni. Reteta de vita braziliana cu orez trebuie incercata de fiecare gospodina.

Desigur, el și-o dorește servită într-un Ferrari Enzo parcat pe Copacabana, cu Angelina în dreapta și Heidi Klum deasupra. Asta e însă altă poveste, pe care a trebuit să o ascult până s-a îndurat Fernando să-mi dea rețeta.

Dar gata cu visele să trecem la treabă, călind în ulei cele două cepe tocate. Când s-au muiat puțin, adaugă și carnea tăiată cubulețe cât să iei o dată pe furculiță. Rumenește-le până prind o țâră de culoare, apoi pune roșiile zdrobite și ardeiul tăiat mărunt.

Nu uita de mirodenii: aromează tocănița cu ardeii chili și cu boabele piper și ienibahar zdrobite cu lama cuțitului.

Lasă cratița să bulbucească acoperită pe foc mic până fierbe ca lumea carnea de vită. Când e mâncabilă, adaugă și orezul, completează cu apă și mai tropăie nerăbdătoare vreun sfert de oră pe lângă aragaz.

Acum, că tocănița braziliană e gata, fă și o salată de care vrei tu (Retete-Istete a tăiat un castravete cu o ceapă roșie, peste care a turnat ulei de semințe de dovleac). Apoi treci la masă ca să înțelegi de ce Fernando visează mai întâi la rețeta asta și abia după la Ferrari, Copacabana sau Angelina.

De trebuință

0,5 kg carne de vită slabă
1 cutie de roșii în suc propriu
2 cepe
2 ardei grași
250 gr de orez cu bob lung (Basmati sau Jasmine)
3 linguri de ulei de măsline

De aromat

câteva boabe de piper și ienibahar, dacă ai, 2 ardei chili uscați