Gyudon – zilnicul castronaș cu vită al japonezului

Rețeta asta e simplă ca un haiku, sănătoasă ca un urcuș pe vulcanul Fuji și apetisantă ca o gheișă la începutul carierei: Guydon , vita cu orez , mancare japoneza

Mai întâi, pui o ceașcă de orez în apă rece, vreo juma’ de oră, până se albesc boabele. Când e imaculat și spălat,reteta frantuzeasca. la fiert cu el.

Retete-istete.ro te sfătuiește să folosești oala de fiert la aburi, durează mai mult, dar orezul iese perfect și nici nu se lipește. Dacă nu ai asemenea oală, pui la fiert cât orez, atâta apă, la foc mediu. Când bulbucește, dai focul la mic și acoperi cratița. Dacă s-a absorbit toată apa, ia orezul de pe foc și vântură-l cu o lingură de lemn, să fie pufos.

Fierbe apoi 400 de ml de apă și pune ceapa tăiată în felii generoase. Când s-a înmuiat, adaugă sosul de soia, zahărul, sarea și, dacă ai, sake, sos de pește și oțet de orez. După ele, e rândul cărnii, tăiată în fâșii cât poți de subțiri – retete-istete.ro tine carnea la congelator o oră, așa că feliatul devine mult mai ușor.

După zece minute de bulbuceală, înmiresmează cu ghimbir ras sau cu praf de ghimbir și pune combinația peste orez. Toarnă o  lingură-două din sosul rămas și… itadakimasu. Bine mai e să fii samurai!

De trebuință

300 gr pulpă de vită, o ceașcă de orez, o ceapă mare, 3 linguri sos de soia, 2 linguri de zahăr,
1 linguriță de sare

De aromat

15 gr ghimbir proaspăt / ½ linguriță praf de ghimbir, opțional: 2 linguri de sake, sos de pește, oțet de orez