Vițel cu sos de ciuperci în vin

Transformă-ți bucătăria în restaurant de mare clasă! E ușor cu rețeta asta simplă și rapidă. Grație tehnicii sear-roasting (citește aici dacă nu ți-e familiară), vițelul va fi exact ca cel făcut de un super-Chef, dar toată bucătăreala durează maxim 45 de minute.

Prima dată faci sosul de vin. Fierbi licoarea cu miere, cimbru, ardei chili, piper și cardamon până scade la jumătate. Călești apoi într-o tigaie ceapa și usturoiul într-o lingură de măsline. Când s-au rumenit, adaugi feliuțele de ciuperci. După zece minute de bolboroseală, ciupercile s-au înmuiat, așa că e timpul să le scalzi în sosul de vin. În alte zece minute, ciupercile s-au înroșit frumos, deci trebuie luate de pe foc și puse să aștepte friptura de vițel.

Usucă bine bucățile de carne groase de trei degete și presară-le cu piper și cimbru (nu și sare). Încintă o tigaie la foc foarte iute și  toarnă o peliculă de ulei. Când fumegă uleiul, pune bucățile de vițel. Lasă-le să se rumenească două-trei minute, până alunecă ușor pe fundul tigăii. Întoarce-le pe cealaltă parte și repetă operațiunea de formare a crustei aurii și delicioase.

Când vițelul e rumenit, bagă cratița în cuptorul pe care în prealabil l-ai încins la maxim. Ține friptanele acolo patru minute (pentru “în sânge”) sau șapte (pentru “bine făcut”).

Pune minunățiile pe farfurii, cu o lingură de ciuperci în sos de vin și nu fi surprinsă dacă mesenii ți se vor adresa în franțuzește, crezându-te vreun bucătar Cordon Bleu de la Paris. Poftă sănătoasă!

De trebuință

500 gr de pulpă de vițel (sau mușchi, după buget)
250 gr ciuperci proaspete feliate subțire
1 ceapă tocată
3 căței de usturoi mărunțiți
ulei

Sosul de vin

250 ml vin roșu sec (Cabernet, Merlot)
1  linguriță de miere
1 linguriță de cimbru
un ardei chili uscat (sau piper cayenne),
5 boabe de piper
dacă ai, 2 semințe de cardamon