Zacusca de peste macrou reteta pescareasca

Zacusca este la mare cautare in toate variantele pregatite pentru toamna, va propun o reteta de zacusca cu peste oceanic, respectiv macrou.

Gospodine, care mai de care, ocupate in ,,campania de toamna” cu aranjatul borcanelor in camara isi lauda eforturile depuse si se mandresc cu harnicia lor. Hai sa ne laudam si noi cu reteta noastra de zacusca de peste macrou!

Ingrediente pentru zacusca de peste macrou:

  • 3 kg gogosari copti
  • 1,5 kg ceapa
  • 500 ml ulei
  • 50 ml otet
  • 2 kg peste macrou ( file)
  • 500 ml bulion de rosii
  • Foi dafin, sare si piper dupa gust

Cum preparam zacusca:

Pasul 1:

Ceapa curatata si taiata solzi, se sareaza cu o lingura de sare si se lasa un minut sa-si lase zeama inainte de a o pune la foc. O calim in ulei la care mai adaugam din cand in cand cate o cescuta de apa ca sa nu se prinda. Se fierbe la foc mic circa o ora.

Pasul 2:

Se adauga gogosarii taiati marunti cu cutitul, cat mai marunti posibil pentru a se fierbe repede. Sper ca nu ati uitat: gogosarii copti in prealabil si decojiti bineinteles! Stiti cum copti nu? Pe o tabla pusa direct pe flacara, copti cat se poata decoji de coaja , cat mai posibil pe toate suprafetele. Se pot folosi si ardei capia insa cu gogosari zacusca va fi mai dulce.

Adaugam odata cu gogosarii taiati bulionul, foi de dafin si sare dupa gust.

Pasul 3:

Se pune la fiert macroul in apa cat sa il acopere. Sper ca ati luat pestele file nu intreg, capul si restul oaselor nu ne sunt de folos.  In apa in care fierbe adaugam o lingura jumate de otet, o lingurita sare, piper boabe si foi de dafin.

Cand pestele este fiert se face bucati marunte cu cutitul  si se adauga la amestecul de bulion cu gogosari. Se mai fierb impreuna cam 20 de minute. Se pune fierbinte in borcane si se sterilizeaza in ,,bain-marie’’

Zacusca cu peste macrou s-ar putea sa nu fie preferata celor care tin post, aceasta fiind o mancare permisa numai in zilele cu dezlegare la peste.